Solarna energija

Solarna energija 2018-04-27T16:33:16+00:00

“Elektrovod” d.o.o. je najveći procenat instacija za pripremu tople vode izveo sunčevim (solarnim) kolektorima koja energija pripada OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE (OIE).

Objekti koji se sada rade biće u upotrebi do kraja stoljeća. Do tada će fosilna goriva biti skuplja i dovoljna samo za transport i tehnološke procese. Gledano na period ispred nas energija se mora obezbeđivati iz drugih izvora pri čemu su obnovljivi izvori u prvom planu.
Zato se kod gradnje novih objekata i onih koji se renoviraju mora vodiiti računa o pripremi instalacija za prihvat tehnologija koje koriste OIE.

Instalacije smo izvodili sa ravnim pločastim kolektorima, termosifonskim kolektorima i vakumskim kolektorima. Po tipu instalacija prednjače one sa centralnim bojlerima raznih zapremina koji u sebe imaju dva toplotna izmenjivača, jedan za solar, a drugi za pomoćni izvor energije na kruto gorivo ili toplotnu pumpu što je prikazano na slici tipske hidraulične šeme.

Do sada smo sa solarnim sistemima zamijenili ukupno 820 električnih bojlera prosječne snage 2,5 kW ili ukupne snage 2 MW. Upravo u domaćinstvima, korišćenje solarne energije može dovesti do značajnih ušteda energije iz razloga što od ukupno potrošene finalne energije oko 90% otpada na grijenje prostorija (77%) i zagrijavanje STV (13%). Solarni kolektori su postavljani po konfiguraciji prostora i specifičnosti geografske zone.

 

Mnogi miješaju Solarne sisteme za proizvodnju električne energije i one za proizvodnju tople vode.

Na šemi se vidi ko prizvodi koju vrstu energije.